در این مطلب به صورت جامع در رابطه با ثبت شرکت دانش بنیان توضیح داده شده است. همچنین مزایا و حمایتهای دولت از شرکتهای دانش بنیان ذکر میشود.
ویژگیهای شرکت دانش بنیان
شرکت دانش بنیان،اساساَ کالا تولید نمی کند و عموماَ،زمین یا ماشین آلات خاصی نیز ندارد.
بلکه همیشه عده ای از افراد تحصیلکرده و با تجربه اطلاعاتی تولید میکنند که این اطلاعات، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد.
بحث طرح های صنعتی و مالکیت معنوی محصولات، همیشه از دغدغه های اصلی شرکت محسوب میشود که حفظ حقوق معنوی این اطلاعات، یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکتهای دانش بنیان میباشد، زیرا اصولاَ این داراییها قابل لمس نمیباشند.
اهداف شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان با هدف هم افزایی علم، ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و استفاده بهینه از پتانسیلهای دانشگاهها و موسسات پژوهشی مورد تایید وزارت علوم تحقیقات ایجاد میگردند.
از جمله سایر اهداف شرکتها و موسسات دانش بنیان میتوان به تحقق اهداف علمی کشور شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری، تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات محصولات دانش بنیان با ارزش افزوده فراوان نام برد.
شاخصهای تشخیص شرکتهای دانش بنیان
شاخصهای تشخیص شرکتهای دانش بنیان، به دو دسته شاخص های عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند.
شرکت های متقاضی باید علاوه بر شاخصهای عمومی، شرایط مشخص شده در یکی از سه دسته شاخصهای اختصاصی را نیز احراز نمایند.
الف- شاخصهای عمومی
حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت،حداقل دو مورد از شرایط ذیل را احراز کنند.
- حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
- حداقل 3 سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی داشته باشند.
- دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند.
- حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت،ناشی از فروش فناوری،کالا و یا خدمات دانش بنیان(شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانش بنیان و خدمات تخصصی دانش بنیان)آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
تبصره:شرکت هایی که در مرحله تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند، در صورتی که دارای تولید پایلوت موفق باشند، و استانداردهای لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بینالمللی کسب کرده باشند، و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند، از رعایت بند 1-2 مستثنی هستند.
- سابقه بیمه پرداختی برای حداقل 3 نفر از کارکنان تمام وقت شرکت، حداقل 6 ماه باشد.
ب- شاخصهای اختصاصی
شرکت متقاضی باید علاوه بر دارا بودن شاخص های عمومی، واجد کلیه شرایط اختصاصی در یکی از دستههای ذیل نیز باشند:
شرکت های تولید کننده کالاهای دانش بنیان
شرکت باید تولید کننده کالا یا کالاهای دانش بنیان مطابق فهرست کالاهای دانش بنیان مصوب کارگروه باشد که در 2 سال گذشته آنها را در قالب کالاهای جدید یا ارتقاء یافته عرضه کرده و دانش فنی آن را بواسطه انتقال یا ایجاد دانش فنی،از طریق فعالیتهای تحقیق و توسعه، نهادینه.
کارشناسان حرفه ای ما با شما تماس خواهند گرفت و از ایده تا پایان راه با شما هستند
کارشناسان حرفه ای ما با شما تماس خواهند گرفت و از ایده تا پایان راه با شما هستند
معیارهای تشخیص محصولات دانش بنیان
طبق آیین نامه ،معیارهای سه گانه ی محصولات دانش بنیان نیز عبارت است از:
دارای پیجیدگی فنی بوده و تولید آن نیاز به تحقیق و توسعه ی هدفمند، توسط یک تیم فنی خبره داشته باشد، در حوزه ی فناوری های بالا و متوسط به بالا باشد، همچنین تحقیق و توسعه برای حفظ توان رقابتی آن محصول در بازار، به صورت مداوم انجام شود و عمده ارزش افزوده ی آن کالا، خدمات ناشی از دانش فنی و …نوآوری فناورانه باشد.
لذا بر اساس “آیین نامه ی تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان ، شرکتهای متقاضی باید علاوه بر کسب شرایط ذکر شده در شاخصهای عمومی ( شامل کسب حد اقل درآمد ذکر شده ی ناشی از فروش فناوری ،کالا و خدمات دانش بنیان،نیروی انسانی و سابقه ی بیمه ی کارکنان) ، کلیه ی شرایط مشخص شده در شاخص های اختصاصی این آیین نامه را نیز احراز نماید.
بر اساس “آیین نامه ی تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان “مصوب کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا”یکی از شرطهای لازم برای شرکتهای تولید کننده و دانش بنیان،تولید کالاهای دانش بنیان می باشد.طبق دو رویکرد،این محصولات مشخص شده است:
- حوزه هایی که وجود کالاهای دانش بنیان و یا فناوری برتر در آنها وجه غالب را دارد و متوسط فعالیتهای تحقیق و توسعه درآن ها بیشتر از سایر حوزه های فناوری و صنعتی است. نظیر حوزه های فناوری زیستی(پزشکی،کشاورزی،صنعتی و محیط زیست)، فناوری نانو (محصولات و مواد) ،فوتونیک و اپیتک (موادقطعات و سامانه ها) ،فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای کامپیوتری، انرژیهای نو (هسته ای و تجدید پذیر) دارو، الکترونیک، مواد پیشرفته، ساخت و تولید پیشرفته و هوافضا (پرنده ها ، ماهوا ره ها و موشکها)
- سایر حوزه ها و بخش هایی که وجود کالاهای دانش بنیان در آن ها غلبه ندارد ، اما رسوخ فناوری های برتر و ظهور محصولات دانش بنیان در آنها مشاهده میشود. (نظیر نفت و گاز ،عمران و حمل و نقل، برق ، معدن کشاورزی ،آب و هوا)
شرایط پذیرش طرحهای حمایتی
شرایط پذیرش طرحهای حمایتی به شرح ذیل میباشند.
تقویت اقتصاد ملی کشور، تقویت دفاع ملی کشور، اشتغال زایی، ارتقای سطح طرحها از نمونه صنعتی و یا ارتقا سطح تکنولوژی، ارتقا از نمونه ضمیمه صنعتی محصول به نمونه صنعتی و تولیدی طرحهایی که از پتانسیل لازم و توان بالقوه جهت تجاری سازی و رسیدن به فناوری برتر در جهت اشتغال زایی، کسب درآمد و … برخوردار میباشند و حمایت از شرکتهای دانش بنیانی که در بخش R & D بتوانند سطح توانمندی، تولید و یا کیفیت محصول خود را جهت افزایش توان تولید و رقابت پذیری یا دیگر شرکتها و تولید کنندگان خارجی ارتقا دهند و با به کارگیری نخبگان، گامی در جهت اشتغالزایی داشته باشند.
لذا درباره امکان استفاده از مزایای قانونی در زمان ثبت شرکت، نمیتوان اظهار نظر کرد و ارزیابی بر مبنای عملکرد شرکتها پس از ثبت و فعالیت شرکت انجام میشود.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت دانش بنیان
- رزومه شرکت
- آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال شده به سازمان امور مالیاتی کشور
- آخرین لیست بیمه شرکت و خلاصه وضعیت حقوق دستمزد و مزایا
فرآیند ثبت شرکت دانش بنیان
فرایند ثبت شرکت دانش بنیان پیچیدگی خاصی ندارد فقط و فقط باید شرایط ثبت شرکت دانش بنیان را داشته باشید و مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
مرحله اول ثبت شرکت دانش بنیان:
ثبت شرکت یا موسسه حقوقی خصوصی یا تعاونی می باشد.
بنابراین، لازم است شرکت ابتدا به صورت عادی در اداره ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت برسد. در هنگام ثبت، هیچ تفاوتی بین شرکتها وجود ندارد.ثبت شرکت همانند دیگر شرکتها و موسسات خواهد بود.
مرحله دوم ثبت شرکت دانش بنیان:
شرکتهای متقاضی باید جهت دانش بنیادی نمودن شرکت و استفاده از مزایای مورد نظر قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان ، از طریق این سامانه به نشانی http://www.daneshbonyan.ir ثبت نام کرده و مورد ارزیابی قرار گیرند.
شرکت ها و موسساتی که شاخص های موجود در آیین نامه تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان را داشته باشند و بعد از طی مراحل ارزیابی از طریق کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا تایید گردند به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی میشوند تا طرح خود را به آن صندوق ارائه نموده و از تسهیلات مربوطه با توجه به اساسنامه صندوق استفاده نمایند.
متقاضیان، برای تکمیل فرم درخواست، میبایست از طریق فرم ارائه شده در سایت مخصوص شرکتهای دانش بنیان، اقدام نمایند.
رسیدگی به طرح ها پس از ارجاع به ستاد، هر 2ماه یکبار صورت می پذیرد تا کلیه اطلاعات مربوط به سهامداران و اعضای هیئت مدیره و رزومه شرکت و اطلاعات افراد درون سازمان مورد بررسی قرار گیرد و مشخص گردد که آیا شرکت شامل شرکت دانش بنیان میشود یا خیر.
شرکتهای متقاضی پس از تولید کالاها و خدمات دانش بنیان یا ارائه ی برنامه تولید (برای شرکت های نوپا) بر مبنای آیین نامه ی مصوب کارگروه، ارزیابی شده و برای یک مدت محدود میتوانند از تسهیلات و مزایای قانون استفاده کنند و برای تمدید زمان استفاده از مزایای قانون، باید دوباره ارزیابی شوند.
اما قبل از آن ،برای تشخیص صلاحیت استفاده از تسهیلات، میبایست کلیه اطلاعات لازم، جهت ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت و موسسهی دانش بنیان، توسط معاونت فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، در این سامانه ثبت شود.
طریقه ثبت نام در سامانه ارزیابی شرکتها
شرکتهایی که برای اولین بار، وارد سامانه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان میشوند، لازم است با انتخاب گزینه ثبت نام و سپس تایید تعهدات و آگاهیهای لازم، نام شرکت، شناسه ملی و همچنین پست الکترونیک را وارد نمایند تا لینک فعال سازی سامانه، به پست الکترونیک وارد شده ارسال گردد.
بعد از تکمیل و ثبت فرم لینک فعالسازی، نام کاربری (شناسه ملی) به آدرس ایمیل متقاضی ارسال خواهد شد. اگر بعد از 5 ساعت، نام کاربری (شناسه ملی) خود را فعال نکنید، کد کاربری از سیستم حذف میشود و متقاضی باید مجدداَ ثبت نام نماید.
لذا لازم است از آدرس ایمیل معتبر استفاده کنید. متقاضیان میتوانند به سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور به آدرس www.ilenc.ir مراجعه نمایند و با جستجو اسم شرکت یا موسسه، شناسه ملی اشخاص حقوقی را دریافت و در سامانه وارد نمایند.
همه شرکتهای متقاضی حمایتهای مندرج در قانون، اطلاعات خود را در این سامانه وارد کرده و بر اساس این فرایندها ارزیابی میشوند. پس از ورود اطلاعات باید حتما کلید ذخیره را کلیک نمایید.
متقاضیان میبایست تصویر آگهی تاسیس، به همراه آخرین تغییرات شرکت در روزنامه رسمی را اسکن نموده و جهت تکمیل اطلاعات، در سامانه بارگذاری نمایند.
همچنین، آخرین لیست بیمه شرکت به همراه خلاصه وضعیت دستمزد (حقوق و مزایا) و تصویر آخرین اظهار نامه مالیاتی، به سازمان امور مالیاتی نیز بایستی ارسال گردد که برای شرکتهای نوپا، اختیاری میباشد.
برای تکمیل فرم بررسی فناوری طرح های دانش بنیان در قالب تعاونی، می بایست اطلاعاتی نظیر نام شرکت، نوع شرکت، شماره ی ثبت، آدرس سایت اینترنتی، شماره تلفن ثابت و تلفن همراه و آدرس ایمیل را پر کنید و در بخش دوم، بخش صنعت و فناوری، نام محصول و کاربرد محصول را وارد کرده و در خصوص تکمیل اطلاعات مالکیت معنوی، زمان دستیابی به نوآوری و اطلاعاتی نظیر عنوان نوآوری، اقدام نمایید.
دررابطه با جایگاه محصول در چرخه ی فناوری نیز، یکی از موارد (مطالعات اولیه ، مطالعات تکمیلی، نمونهی کارگاهی، نمونه ی آزمایشگاهی و نمونهی صنعتی) را انتخاب کنید و توضیح دهید که چرا محصول در جایگاه انتخاب شده قرار دارد.
لذا طرح توجیهی، معرف روح طرح و میزان پختگی مطالعات انجام شده میباشد که ممکن است به دنبال بی دقتی در ارائه ی برخی از اطلاعات، کارشناسان سرمایه گذاری در این طرح را مخاطره آمیز بیابند.
بنابراین برای اینکه طرح پیشنهادی مطبوع افتد، می بایست تمامی آمار و ارقام، به همراه توضیحات کافی و مستند ارائه گردد تا هیچ شبهه و سوالی پیش نیاید و متن درستی از اطلاعات در اختیار کارشناسان قرار گیرد.
پس از ورود اطلاعات توسط شرکت های متقاضی در سامانه دبیر خانه ی کارگروه، آن ها را برای کارگزاران مربوطه ارسال میکنند.
نتایج بررسی کارگزاران، توسط دبیر خانه برای تصمیم گیری نهایی به کارگروه (یا کمیته ی کارشناسی ذیل کارگروه،حسب مورد) ارجاع داده می شود.
در صورت تایید ، شرکت متقاضی برای مدت 2 سال مشمول حمایت های مورد نظر قانون می باشد.
تمدید این زمان منوط به تداوم شرایط مورد نظر در این آیین نامه است.
شایان ذکر است، دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی پس از تصویب امکان تاسیس شرکتهای دانش بنیان در آییننامهی مالی و معاملاتی خود در هیئت امنا، می توانند شروع به تشکیل شرکتهای دانش بنیان کنند.
هر شرکت دانش بنیان به پیشنهاد تعدادی از اعضای هیئت علمی و تصویب دانشگاه یا واحد پژوهشی تاسیس خواهد شد و یا توسط دانشگاه و واحد پژوهشی به اعضای هیئت علمی پیشنهاد میشود.
بدیهی است شرکتهایی که بدون ثبت نام در سایت مذکور طرح های خود را ارسال نمایند در لیست پذیرش قرار نخواهند گرفت.
حمایتهای دولتی از شرکتهای دانش بنیان
از مهمترین مزایای ثبت شرکت های دانش بنیان میتوان به حمایت دولت از این شرکتها اشاره کرد.
شرکتهای دانش بنیان از حمایتهای دولتی نظیر معافیت از پرداخت مالیات، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مالیاتی به مدت 15 سال و همچنین اعطاء تسهیلات کم بهره بلند مدت یا کوتاه مدت و یا بی بهره برخوردار میباشند.